kontakt@dzikakrew.pl

Traperska Sobota 4 – Kuchnia

Wyrwij się z pośpiechu codzienności i spędź wyjątkowy czas ze swoim dzieckiem.
Wiedza i umiejętności, które nabędziecie podczas zajęć, niegdyś powszechne, a obecnie przez większość zapomniane być może w przyszłości uratują wam życie.
Jest to również okazja do przygotowania się do zawodów traperskich, które zorganizujemy w pierwszy weekend wiosny…
Najlepsze relacje budujemy podczas wspólnego działania!

Często niedocenianą umiejętnością na leśnym szlaku jest sztuka kulinarna. Nic tak nie poprawia morale jak smaczny posiłek. Niestety, często młodzi adepci leśnego obozowania oglądają wręcz komiczne przedstawienia – w kociołku lądują źle dobrane składniki, na dodatek pod wpływem zbyt ostrego ognia po chwili się przypalają. W panice – podczas spektakularnego lotu z niestabilnej kuchni – chwycony zostaje za gorącą rączkę kociołek… i wszystko ląduje na ziemi, a młody adept przez kolejne dni leczy oparzenia. Podczas tych zajęć nauczymy się budować konstrukcje do zawieszania naszych naczyń, a także palić odpowiedni typ ogniska i dobierać do niego drewno. Poznamy także przepisy na smaczne i pożywne leśne dania. Oczywiście – nie zabraknie prezentacji metod przyrządzania posiłków bez użycia naczyń.

Zajęcia poprowadzi Tomasz Paterski, zawodowy traper, przewodnik oraz instruktor sztuki leśnego obozowania. Więcej informacji o Instruktorze – www.lesnerzemioslo.com
Organizator: www.dzikakrew.pl – niebanalna rodzinna integracja, łącząca kontakt z naturą, sport i intelekt.